Kystvandring og Strandliv

Danmarks vakre og varierte kystlinje strekker seg over 7300 kilometer og byr på noen av de mest pittoreske landskapene i hele Nord-Europa. Fra milde sandstrender til forrevne steinete kyster, Danmarks kystvandring er en unik opplevelse som kombinerer fysisk utfordring med roen og naturens skjønnhet. Det spesielle med å vandre langs Danmarks kyster er de mange mulighetene for badestopp, som gir en forfriskende pause under turen.

Jeg har vandret en del langs kysten med badetøy i sekken og jeg vil gjerne dele litt av min erfaring med kyststier og smart badeutstyr for kystturer og strandliv.

 

Sørsjællands kyststi

Sydsjællands kyststi er en utmerket rute å utforske. Denne stien tar deg gjennom vernede naturområder, forbi middelalderslottet Gavnø slott og ikke minst langs Næstved Fjord. Om sommeren er vannet innbydende, og det er gode muligheter for en svømmetur ved Karrebæksminde Strand, som er kjent for sin myke sand og klare vann.

 

Vestkysten

Vestkysten byr på dramatiske sanddyner og ville bølger. Langs sanddynelandskapet er det mange steder du kan ta en dukkert i Nordsjøen. Det kan være en forfriskende opplevelse, spesielt etter en lang tur på den utfordrende sanddynestien. Hvide Sande er et populært sted for både fotturer og surfing, og her kan du nyte en rask svømmestopp.

 

Bornholm

Bornholm, også kjent som «Klippeøen», byr på noe helt unikt i dansk natur. Med sine fjellformasjoner og klare, blå hav er Bornholm et populært reisemål for kystvann. En av de mest kjente rutene går langs kysten fra Gudhjem til Svaneke. Underveis kan du stoppe ved Dueodde Strand, kjent for sin fine, hvite sand, for en forfriskende svømmetur.

 

Østjylland

Østjyllands kyst byr på en blanding av skog, strand og kupert terreng. Mols Bjerge nasjonalpark er et ideelt utgangspunkt for en kystvandring med inkluderte badestopp. Kalø Vig og Begtrup Vig byr på perfekte steder for en avkjølende dukkert etter en lang tur gjennom den vakre naturen.

 

Nordjylland

Nordjylland byr på en rekke flotte turveier langs Nordsjøen og Kattegat. Et populært område er Skagen, hvor Grenen byr på en helt unik opplevelse med sine to hager som møtes. Her kan du nyte et forfriskende bad i enten Kattegat eller Skagerrak.

 

Kysttur- og badeutstyr

Kystvandring i Danmark med inkluderte badestopp er en opplevelse som kombinerer det beste av fysisk aktivitet med roen og naturens skjønnhet. Uansett om du foretrekker rolige fjorder, ville hav eller steinete strender, finner du det i Danmark. En spasertur langs kysten, med pauser for å svømme i det forfriskende vannet, er en uforglemmelig måte å oppleve landets naturlige skjønnhet på.

 

Foto: Badeponcho Skagen

Det er ikke noe problem å kombinere fotturer med badestopp, så lenge du har riktig utstyr. Når jeg går langs kysten har jeg alltid et lett badehåndkle og min Skagen badeponcho i sekken. Badeponchoen gjør den lettere å skifte diskret da den er bred nok til at jeg kan skifte under den. Så det er ikke noe problem å gå fra turklær til badetøy – og tilbake igjen, helt diskret.

Etter en forfriskende tur i bølgene tar jeg på meg ponchoen og åpner den fine panseret. Den myke bomullen tørker raskt opp kroppen og håret. Med tiden har jeg også funnet ut at ponchoen er fin og koselig å trekke i når jeg sitter og hekler ved bålet om kvelden.

I tillegg til poncho og badehåndkle kan jeg varmt anbefale et par badesko eller badestøvler .

De er gode å ha på når du bader på en strand hvor det er mange steiner og dyr som sjøløver. Når vanntemperaturen begynner å synke, bidrar også badeskoene til å holde føttene varme. For meg har dette gjort at jeg også kan ta en god svømmetur i vintersesongen. Les mer om utstyr for bading hele året her.

 

Nyt :)

 

Du kan også være interessert i å lese om:

- Bål på stranden

En fantastisk bursdagsgave med natur og kultur

Fotturer der øyne og tanker får plass til å strekke seg

- Badeutstyr for strandliv