Bål på stranden

Bål på stranden

Se for deg en lys sensommerkveld på stranden, hvor du pakker deg inn i badekåpen etter en forfriskende dukkert i havet og kjenner varmen bre seg. Saltvannet drypper fra deg og føttene synker ned i den myke sanden. Du tenner bål på stranden og snart blander du lukten av mat med havbrisen mens du tilbereder et måltid over flammene. 


Slik forlenger du sommerfølelsen av frihet i naturen

Finnes det noe vakrere enn å sitte ved vannet og høre bølgene slå mot stranden og samtidig nyte duften av en suppe som varmer over bålets knitrende glør? Det er en opplevelse som forbinder meg med naturen og min barndom. Når jeg kombinerer kveldsbading og mat over bål, utvider jeg opplevelsen min ved vannet. Det er ren selvfornøyelse som får meg ut av hverdagens rutiner.

 

Utstyr og klargjøring for brannen din

Når jeg lager mat over bål bruker jeg enkle redskaper. En gryte, en panne, en grillrist eller til og med en enkel pinne. Jeg sørger for at bålet er trygt og har klargjort kvas og annen ved. I tillegg vann for å slukke brannen om nødvendig.

 

Hvordan lage det perfekte bålet

Det krever tålmodighet å tenne bål. Start med små kvister og bygg gradvis opp med større trebiter. Kontroller flammene slik at de ikke blir for høye eller ustabile. Et godt bål til matlaging har en jevn glød fremfor høye flammer da dette gir en jevnere varme. Nå tenker du kanskje at et bål bare er et bål, men alle vi som har gått på speiding vet at de ulike båltypene har hver sine styrker. Du kan se mer om ulike typer brann her :


Matlaging over bål

Å lage mat over bål kan være en utrolig allsidig opplevelse. Uansett om du er til tradisjonell bålmatlaging eller beveger deg inn i kunsten å lage bål, er matlaging i friluft en opplevelse som forbinder deg med naturen.

 

Jeg startet med en kopp varm bålkaffe. Etter det utviklet jeg ferdighetene mine litt. Du kan steke fisk eller kjøtt direkte på glørne, koke en suppe i en gryte, eller til og med bake brød innpakket i aluminiumsfolie. Det er viktig å holde øye med maten da varmen kan være uforutsigbar og det kan være nødvendig å flytte rundt på maten for å oppnå jevn tilberedning.

Krydder og marinader kan gi ekstra smak, og matlaging over åpen ild kan produsere en røykaktig aroma som er vanskelig å gjenskape i et moderne kjøkken.


Hvordan slukke en brann på stranden

Når bålet nærmer seg slutten er det viktig at du slukker bålet helt.

Fordel glørne med en pinne og hell vann på glørne. Sørg for at brannen er helt slukket før du drar. Du må ALDRI dekke bålet med sand. Sanden holder på varmen fra glørne i mange, mange timer. Det kan føre til alvorlige brannskader for andre strandbesøkende, mennesker og dyr

 

Tilknytning til naturen

Matlaging over bål metter kroppen men også sjelen, og kan tilby et velfortjent pusterom fra den travle hverdagen. Med riktige forberedelser og riktig utstyr er bål en fantastisk opplevelse i hverdagen.


Komfortable og praktiske klær til badet og bålet

Min erfaring er at det er enkelt og veldig behagelig å pakke seg inn i en myk badekåpe etter en tur i vannet. En badekåpe med hette tørker raskt opp kropp og hår, slik at du kan tilberede maten uten å måtte tenke på klærne først. Velg en badekåpe du kan bevege deg i. Stranden badekåpe kan jeg anbefale på sensommeren fordi den er lett og ikke tar mye plass i vesken når du skal på stranden. Med Stranden-kåpen gjør du overgangen mellom bad og ild lettere. Kombiner den med et par tøfler og et badehåndkle , så har du det perfekte «bade- og bålsettet».

 

Du kan også være interessert i å lese om:

En fantastisk bursdagsgave med kultur og natur

Fotturer der øyne og tanker får plass til å strekke seg

- En magisk opplevelse - Bade i sjøen under et stille regnvær

- Utstyr for bading hele året