Den historiske bakgrunnen til hetten

Den historiske bakgrunnen til hetten

VinterBaderens nye deilige caps er nå tilgjengelig på nettbutikken . Men det er ikke alt. For i forbindelse med designprosessen fordypet jeg meg i capsens interessante historie og bruk. Jeg vil dele den morsomme historien med deg.

Hetten har dype røtter i menneskets historie og har vært en del av ulike kulturer og samfunn i ulike tidsperioder. Caps og hodeplagg ble brukt som beskyttelse mot sol, vind og vær, samt som symboler på status og identitet helt tilbake til middelalderen og renessansen. I tidligere tider brukte folk capser som var mer funksjonelle enn motebevisste. Menn, for eksempel, brukte caps som en del av deres daglige antrekk. Disse capsene var ofte laget av tøy eller skinn og hadde en enkel konstruksjon.

 

Mote- og statussymboler

Under renessansen begynte capser å utvikle seg til moteartikler og statussymboler. Adelen bar ofte utsmykkede og praktfulle capser som en del av antrekket, hvor det kunne dekoreres med både fjær, juveler og andre dekorative elementer.

 

Sport, fritid og kultur

På 1800-tallet begynte capser å bli brukt som en del av sports- og fritidsklær. Baseballcapser og andre sportsspesifikke capser ble populære og ble en viktig del av uniformen for spillere og fans og derfra videre inn i 1900-tallets popkultur og subkulturer hvor capsen ble en integrert del og musikere, artister og filmstjerner begynte å bruke caps som en del av stilen deres, noe som ytterligere bidro til den raskt økende populariteten til hetten.

 

Dagens bruk:

I dag er capsen et allsidig plagg som brukes av folk i mange sammenhenger. Den brukes som fashion statement, sportsklær, solbeskyttelse og som en del av uniformen i ulike yrker og aktiviteter.

 

Luen har derfor en rik historie med dype kulturelle røtter og har gjennomgått mange endringer i både betydning og funksjon gjennom årene. Fra beskyttelse mot elementene til moteutsagn og symboler på identitet, har capsen utviklet seg til en allsidig del av folks klær og kultur.

Gå til Vinterbaderlua her

Gå til Vinterbaderlua her

 

Bilder:

Portrett av Andrea Quartesi. Malt av Michelangelo, 1532.

Annonse fra "Spalding's Base Ball Guide", 1888.

Dorthe fra VinterBaderen med caps

 

Kanskje du også er interessert i:

Fotturer der øyne og tanker får plass til å strekke seg

- Fysio Bootcamp - Flott utetrening med fysioterapeuter

Hvor lenge må du være i vannet når du bader om vinteren?

- Se hodeplagg fra VinterBaderen