Kan du spise kastanjer? Flott oppskrift på bakte kastanjer

Kastanjer - De små skattene i skogbunnen

Etter hvert som høstløvet begynner å falle og skogen blir en pittoresk masse av gull og rødt, nyter jeg turene mine til sjøen enda mer. Ruten min til stranden tar meg gjennom skogens knitrende teppe av våte løv og forbi de små fine skattene på skogbunnen. Jeg snakker om kastanjer! De vakre gyldne og myke kastanjene, som passer perfekt i lommene og som føles så glatte og fine i fingrene.

Bilde under: Fine kastanjer i badekåpens dype lommer. Se badekåpe her

 Dekorative kastanjer

På denne tiden av året har jeg samlet mange fine kastanjer i lommene og de er dekorative i store fat innendørs. Hestekastanjer er vakre, men må ikke spises.

Når er sesongen for kastanjer?

Fra midten av oktober kan du høste bordkastanjer dersom du er så heldig å kjenne til en god lokalitet hvor det finnes ekte kastanjer.

Her finner du spiselige kastanjer/ekte kastanjer:

Spiselige kastanjer kommer opprinnelig fra Sentral-Europa og er ikke typiske i Danmark. Den spiselige og ekte kastanjen finner du oftest i større parker. Du kan også være heldig å finne enkeltkastanjetrær i skog hvor flere skogsveier møtes. Her plantes de ofte for lekens skyld, men du kan også kjøpe dem i en rekke spesialbutikker og supermarkeder, men ikke snytt deg av en tur til skogen på jakt etter egne kastanjer. Det er en stor del av gleden å gå rundt i skogen, nyte freden og finne dine egne favorittsteder for årets kastanjehøst.

Du finner det mer vanlige kastanjetreet med hestekastanje overalt. Kastanjene er ikke vanskelige å finne fordi de typisk ligger og viser sin fine blanke overflate på bakken etter at skallet har åpnet seg.

Kastanjer vs hestekastanjer

Det er viktig å vite forskjellen på spiselige kastanjer/ekte kastanjer og hestekastanjer.

Spiselige kastanjer/Ekte kastanjer: 

Som navnet antyder, er disse kastanjene spiselige. De har et glatt konveks skall med en spiss i den ene enden. Når de ligger på bakken kan du kjenne dem igjen på at skallet rundt selve kastanjen er fylt med mange tynne stikkende pigger. Inni finner du den deilige, nøtteaktige frukten som er perfekt for høstens oppskrifter

Bilde under: Spiselige kastanjer/ Ekte kastanje - kan spises

Hestekastanjer:

Disse må ikke forveksles med sine spiselige slektninger. De har en hard, humpete overflate og er kjent for sin lysebrune farge med en karakteristisk hvit flekk. Selv om de er vakre å se på, er de giftige for mennesker og bør ikke spises, men de er gode bare å stappe i lommen på frakken eller badekåpen. De kan hjelpe til med å holde fingrene varme hvis du putter hendene i lommen og masserer kastanjene og de er også fantastiske hvis du har mindre barn i familien slik at dere kan lage de søteste og morsomste kastanjedyrene, kastanjefigurene og kastanjemennene sammen . Bare fantasien setter grenser når barna setter dem sammen med tannpirkere eller fyrstikker.

Bilde under: Hestekastanje - giftig å spise

Oppskrift på bakte kastanjer:

I oktober måned elsker jeg å lage denne enkle og deilige snacksen: Salte og bakte kastanjer.

Jeg bruker en enkel kastanjeoppskrift, som du kan få her:

Ingredienser:

  • Ferske kastanjer

  • Oliven olje

  • Salt

Handlingsforløp:

  • Forvarm ovnen til 200°C.

  • Lag et lite kutt i skallet på hver kastanje. Dette bidrar til å forhindre at de eksploderer under steking.

  • Legg kastanjene på et stekebrett og dryss over olivenolje og salt.

  • Stek i ovnen i 20-25 minutter, eller til skinnet lett løsner og kastanjene er myke inni.

  • La kastanjene avkjøles i noen minutter, skrell av skallet og nyt!

Enten du liker de bakte kastanjene som et mellommåltid, legger dem i en salat eller bare bruker dem som pynt, er de et fantastisk symbol på høsten. Så neste gang du går en tur i skogen, hold øye med disse skattene – og husk å velge de rette!

 

Kanskje du også er interessert i å lese om:

Hva er skogsbading?

Bål på stranden

Kom godt i gang med vinterbading

Populær badekåpe om høsten