Hva er skogsbading?

Kanskje har du som meg blitt nysgjerrig på hva skogsbading er og hvorfor det ofte sidestilles med vinterbading. Les med her og finn ut mer om de to opplevelsene som begge gir deg en tilknytning til naturen.

Skogsbading og vinterbading er to unike opplevelser som kan virke forskjellige på overflaten, men som faktisk har en rekke likheter. Begge praksisene innebærer et nært forhold til naturen og kan ha gunstige effekter på helse og velvære.

 

Hva er skogbading?

Skogsbading, eller «shinrin-yoku», som det heter i Japan, hvor praksisen oppsto, handler om å være i skogen og ta innover seg naturen gjennom alle sanser. Det er ikke en fottur eller trening, men heller en meditativ opplevelse hvor du absorberer skogens atmosfære. Skogbading handler ikke om å bade i et skogsvann, men om å «bade» sinnet i skogens atmosfære – mens du sitter eller ligger på skogbunnen.

Det sies at skogsbading kan redusere stress, forbedre humøret, øke konsentrasjonen og fremme generelt bedre mentalt velvære. Det nære forholdet til naturen og det å være tilstede i øyeblikket fremmer en følelse av ro og tilknytning til omverdenen.

 

Vinterbading

Vinterbading, som er praksisen med å bade i åpent vann under kalde forhold, har også en dyp tilknytning til naturen. Den umiddelbare kuldefølelsen kan være overveldende, men som mange av oss vet gir vinterbading en følelse av eufori og fornyet energi.

I likhet med skogsbading har også vinterbading en rekke helsefordeler. Det kan stimulere immunsystemet, forbedre sirkulasjonen, øke stoffskiftet og fremme en følelse av mental klarhet.

 

Likheter mellom skogbading og vinterbading

  • Tilknytning til naturen : Både skogsbading og vinterbading fremmer en dyp tilknytning til naturen og gjør oss mer bevisste på omgivelsene våre.
  • Psykisk og fysisk helse : Begge praksisene er assosiert med forbedringer i mental og fysisk helse, selv om de gjør det på forskjellige måter.
  • Mindfulness : Både i skogsbading og vinterbading er det lagt vekt på å være tilstede i nuet. Dette hjelper med å takle stress og fremmer generell velvære.
  • Utfordring og overvinnelse : Selv om skogbading er mer meditativt, og vinterbading mer fysisk utfordrende, involverer begge en form for overvinnelse – enten det er å overvinne den første forkjølelsen eller å lære å være tilstede og rolig i naturen.
  • Fellesskap : Mange driver med både skogsbading og vinterbading i grupper, noe som kan fremme fellesskapsfølelse og tilknytning til andre.

 

Forberedelse til skogsbading

Skogbading og vinterbading er to forskjellige, men dypt beslektede praksiser som både fremmer tilknytning til naturen og har potensial til å forbedre både mental og fysisk helse. De tilbyr unike måter å engasjere seg med omverdenen på og minner oss om viktigheten av å være tilstede i øyeblikket. Enten det er roen i skogen eller spenningen ved en kald dukkert, representerer begge aktivitetene en hyllest til naturens helbredende kraft.

 

Utstyr for skogsbading

Du kan forbedre opplevelsen din med komfortable og fornuftige klær.

Pakk en bag med en romslig og komfortabel poncho , som beskytter deg mot vinden. Det myke og rene bomullsmaterialet føles godt mot huden, mens lengden på ponchoen gir en trygg følelse i kroppen. Om nødvendig, åpne panseret for å beskytte hodet mot fuktighet fra bakken. Foran på ponchoen finner du en stor god lomme som du kan legge hendene i for å slappe av i kroppen. Den koselige passformen til ponchoen gir deg plassen og komforten du trenger når du skal slå deg ned i skogbunnen. Les mer om Ponchoen Skagen fra VinterBaderen.


Tilbringer du tid på et åpent område i skogen, kan det være lurt å beskytte huden mot solen med en god solkrem. Jeg kan anbefale denne solkremen , som er for alle hudtyper og ikke inneholder uønskede kjemikalier.

 

Hvor er det bra å gå skogsbading i Danmark?

 

I Danmark er det mange flotte skoger hvor du kan oppleve skogsbading. Her er noen forslag:

  • Rold Skog : Danmarks største sammenhengende skogsområde, som tilbyr både rolige steder og spennende stier.
  • Dyrehaven i Klampenborg : En vakker og historisk skog nord for København, hvor du kan se både trær og dyr i naturskjønne omgivelser.
  • Mols Bjerge nasjonalpark : En blanding av skog og åpent landskap som gir mange muligheter for skogsbading.
  • Grib Skov : En av Danmarks største skoger, som ligger i Nordsjælland, og er rik på både dyreliv og vakkert landskap.
  • Silkeborg Skoger : Rundt Silkeborg ligger noen av Danmarks mest varierte skoger med mange vakre innsjøer og bekker.
  • Skjoldungernes Land nasjonalpark : Her finner du både skog og åpent landskap med mange muligheter for å nyte naturen.
  • Hareskoven : Nær København, og kjent for sine mange stier, innsjøer og en variert blanding av treslag.

Husk å vise respekt for naturen når du besøker disse stedene, og følg eventuelle skiltede ruter og regler. Det er lurt å sjekke lokale guider og informasjon før du besøker skogen slik at du får den beste opplevelsen.

 

Du kan også være interessert i å lese om:

- Fysio bootcamp - fantastisk utetrening med fysioterapeuter

- En magisk opplevelse - bade i sjøen under et stille regnvær

- Bål på stranden

- Kvalitetsutstyr for bading hele året