Hva bør du gjøre hvis du blir stukket av en fjesing?

Sommeren er den flotte badesesongen og hver solrik helg krever strandturer og grillkvelder. Isen er lang over disk og danskene valfarter til de danske strendene for en forfriskende dukkert.

Badesesongen har med andre ord virkelig startet. For noen er det tid for badeferie, og mange synes også at en mer behagelig badevannstemperatur i Danmark følger med. Badestrendene oser av mange strandaktiviteter – både vannsport, sommerbading og fiske.

I Danmark har vi utrolig mange deilige strandområder og populære badestrender. Min favorittstrand er Bellehage ved Aarhus, da jeg bor rett i området. Jeg svømmer der hele året, men i tillegg til favorittstedet mitt i Århusbukten, er det de beste strendene langs den danske kysten.

Trenger du inspirasjon til de beste strendene i Danmark, har jeg laget en liste over gode badestrender. Du kan lese den her: Mine favorittbadeplasser.

Vær forsiktig når du bader

Selv om de danske farvannene er ganske ufarlige når det gjelder farlig fisk og skalldyr, må du faktisk ta hensyn til badesikkerheten når du er ute og bader. Sommeren er den store badesesongen, men de varme badevannstemperaturene gjør også at det er badesesong.

Fjæsingen er Danmarks eneste giftige fisk, og det kan være ekstremt vondt å bli stukket av en fitte. På de danske strandene vokser bestanden av flyndrefisken, og det gjør at man må være ekstra forsiktig med hvor man trår. Det varme været gjør at fisken søker etter grunnere vann, og den kan derfor være vanskelig å få øye på da den gjemmer seg i sandbunnen.

Fjesing – Danmarks giftigste fisk

Fjesing er en saltvannsfisk som normalt lever på 2-15 meters dyp. Det finnes flere arter av fitte, og det er særlig dvergfjesing som dukker opp på badestrendene på det grunne vannet nær kysten.

De typiske kjennetegnene til håven er vakre, turkisgrønne striper og to ryggfinner, hvor den fremre er giftig. Lengden på en fjesing kan måle opptil en halv meter, men de fleste flyndre i Danmark er betydelig mindre. Fjesingen er Danmarks eneste giftige fisk, da den har giftpigger mellom hodet og ryggfinnen og på gjelledekket.

I sommermånedene flytter fjesingen til lavere vann for å legge egg, så du må være ekstra forsiktig i denne badesesongen. På dagtid ligger den nedgravd i sandbunnen, og den kan være utrolig vanskelig å få øye på.

Badesko for beskyttelse mot ansiktsstikk

Det er imidlertid et råd som reduserer risikoen for strandgjester. Badesko er en effektiv og behagelig løsning som kan beskytte føttene dine mot smertefulle blemmer.

Våre badesko sitter godt og behagelig på foten. De kan beskytte føttene dine mot det giftige ansiktet, men i tillegg slipper føttene også fra havbunnens andre overraskelser og ubehagelige steiner og skjell. Svømmesko for beskyttelse mot ansiktsstikk er derfor en god investering for den varme badesesongen.

Badesko i neopren: https://vinterbaderen.no/products/badesko

Badestøvler i neopren: https://vinterbaderen.no/products/badestovle

Hva bør du gjøre hvis du blir stukket av en fjesing?

Et fjesingstik kan virkelig gjøre vondt.

Har du blitt stukket av en fjesing, varer smertene vanligvis i over ca. ½ time. Det kan gi svimmelhet og hodepine, og det kan være hevelse og misfarging rundt stikket. Imidlertid er brodden fra en skunk sjelden farlig for voksne.

Den beste lindring er å sette foten i så varmt vann som mulig – da stivner giften fra de små piggene og mister sin funksjon. Etter dette kan du også fjerne eventuelle rester fra piggen.

Er ikke smertene redusert etter 45 min. eller hvis du opplever ulike reaksjoner bør du oppsøke lege eller ringe giftlinjen på 82 12 12 12.

Du kan lese mer om hva du skal gjøre hvis du blir stukket av en rokke på sundhed.dk .

Visste du at du kan spise fjesing?

Du tenker sikkert: Kan du spise fjesing når det er Danmarks giftigste fisk? Og hvordan smaker egentlig fising?

Fjesingen er ikke bare en smertefull og uønsket gjest. Klarer du å fange en gjedde er det faktisk et ganske utmerket måltid – piggen er fortsatt giftig etter at gjedda er død, men så fort den er fjernet kan fisken spises – og den smaker utrolig deilig. Kjøttet er lyst, fast og passer til fileter.

Jeg er spesielt glad i stekt fennikel, men jeg har funnet mine favorittfennikeloppskrifter og listet dem opp her – prøv dem!

Smørstekt viltkjøtt med salat og sprøstekt bacon

Stekt viltkjøtt med kremet risotto

Stekt tindved og bakte gulrøtter med tindved

 

 

_________

Du kan også være interessert i å lese om:

Fotturer der øyne og tanker strekker seg

En fantastisk bursdagsgave med natur og kultur

- En magisk opplevelse - bade i sjøen under et stille regnvær

- Badesko

- Store myke badehåndklær