Hva er snøbading?



Hva er snøbading?

Snøbading, eller snørulling som det også kalles, er en aktivitet hvor du hopper inn i en snøfonn og for eksempel ruller rundt eller lager snøengler til du er helt dekket av snø. For å oppnå den perfekte snøkjølingen ruller noen én gang, mens andre ligger lengre tid i snøen. Akkurat som med vinterbading i sjøen er det viktig at kroppen blir raskt varm etterpå. Her hopper mange umiddelbart i en badekåpe og et par tøfler på vei til badstuen eller en varm dusj.

Snøbading kan gjøres alene eller i gruppe. Jeg foretrekker alltid å være minst to personer når jeg våger meg ut i snøen. Det gir meg ro om kroppen – eller naturen – reagerer annerledes enn forventet.

Hvor kommer snøbading fra?

Kombinasjonen av snøbading og badstue er en klassisk nordisk tradisjon. Snøbading antas å ha sin opprinnelse i land med lange, kalde og mørke vintre som Finland og Russland.

 

Hvor kan du snøbade?

Dessverre byr ikke de danske vintrene på så mange muligheter til å trille i snøen, men er du en av de heldige som skal på skiferie vil det være en opplagt mulighet for snøbading.

Etter en lang dag på ski tar jeg meg ofte en tur i badstuen på hotellet. Det varmer opp kroppen og slapper av musklene. Når jeg er ferdig i badstuen tar jeg på meg badekåpen og tøflene og går ut i snøen igjen.

Jeg elsker vekslingen mellom varme og kulde og liker å bytte mellom snøen og badstuen mange ganger.

Etter noen minutter i snøen går jeg tilbake til badstuen på hotellet. Her er det godt å ha et badehåndkle å tørke seg med og en varm badekåpe å kose seg i under turen.

Etter noen turer i snø og badstu føler jeg meg helt renset og uthvilt. Det er som om å utfordre kroppen min på denne måten gir meg mer energi, stimulering av huden og resten av kroppen. Jeg har mer energi til resten av ferien. Det er en følelse av velvære som er vanskelig å beskrive med ord.

 

Hva trenger du for å komme i gang?

Det er helt opp til deg om du bader med eller uten badetøy. Det er veldig forskjellig hva folk foretrekker og her handler det om at du føler din egen grense. 

Det er viktig at du er varm før og etter snørulling for å få mest mulig ut av opplevelsen. Det er samspillet som gir deg den beste fysiske reaksjonen i kroppen. Bruk en badekåpe og noen sko som er enkle å ta av og på. Jeg er veldig fornøyd med min luksus badekåpe Havet med glidelås og tøflene mine i den forbindelse. Samtidig tar jeg alltid med meg mitt eget badehåndkle i badstuen. Badehåndklærne mine er også store nok til å vikle meg hele veien rundt når jeg går inn og ut av badstuen for de påfølgende snørullene.

Les mer om utstyr for snøbading her

Kan man bli for gammel for snøbading?

Snøbading kan være en morsom aktivitet, men denne typen avkjøling av kroppen kan også være krevende, spesielt hvis du er eldre eller ikke vant til vinterbading . Det er veldig individuelt om kroppen din tåler de store temperatursvingningene. Det kan være lurt å ta noen forholdsregler. For eksempel å snøbade flere sammen eller spørre legen om råd hvis du er usikker på om du kan holde deg til det.

Nyt :)

Kanskje du er interessert i å lese mer om saunagus?