Er badstue sunt?

 

Du kjenner kanskje følelsen; du har akkurat tatt en kald dukkert i det kalde danske havet og lengter etter en varmetur i badstuen for å få varmen helt inn i kroppen etter det kalde skjelvet.

Men er sauna sunt?

Om badstue er sunt er et tema som kan skape lange samtaler mellom de som elsker det og de som foretrekker å bli varme på en annen måte. Som med mange andre ting har badstuen mange fordeler og (nesten) ingen ulemper.

Badstue - fordeler og ulemper

Når du tilbringer lang tid i badstuen, vil kroppstemperaturen stige. Til å begynne med kan det føles ukjent og litt ubehagelig. Det er imidlertid bare en vanesak – og krydrer du badstueturen med en kald dukkert i havet, er du forbi denne utfordringen, for du kan enkelt og raskt kjøle deg ned og komme tilbake til normal kroppstemperatur igjen.

Det beste er om du bytter noen ganger mellom en kald dukkert i vannet og en varmende tur i badstuen. Begynn med å gå i vannet og sett deg så i badstuen til du like stille kan kjenne svetten piple ut.

Hopp så ut i vannet igjen og gjenta – gjerne tre ganger. Og husk å drikke mye vann. Kroppen trenger å erstatte alle væskene du har svettet ut med nye.

Badstuen kan også ha en positiv effekt på huden, og noen vil oppleve lindring av hudproblemer ved regelmessige besøk i badstuen. Men vær oppmerksom på hvordan huden din reagerer.

Det kan også være at den økte svetteproduksjonen forverrer hudtilstanden din. Det handler i bunn og grunn om å legge merke til hva som føles bra og fungerer for deg.

Om ikke annet er badstuen et veldig godt middel for avslapning. Varmen kan skape ro, og oppholder du deg i varmen i mer enn noen minutter kan badstuen være en måte å finne roen på i en travel hverdag. Og selvfølgelig er et badstubesøk opplagt etter en kald dukkert.

Bader du om vinteren , er det lurt å dyppe et par ganger og gå i badstuen innimellom. På denne måten vekker du kroppen ved å vekselvis gi den et kuldesjokk og varme. Den perfekte starten på dagen spør du oss.

havnebadet

Kan badstue bidra til vekttap?

Hvis du tenker på badstue og vekttap i samme setning, så må vi dessverre si at det ikke er noen bevist effekt. Grunnen til at det kan bli et umiddelbart vekttap av å gå i badstuen er at kroppen har kvittet seg med mye væske gjennom svette – men du forbrenner ikke fett ved å gå i badstuen.

Bruk heller turen i badstuen som en måte å slappe av etter en god sykkeltur eller løpetur. Det kan gi en følelse av ro og velvære, som er langt bedre å fokusere på enn vektnedgang.

Det kan imidlertid være andre sammenhenger mellom badstue og helse, fordi varmen får pulsen og blodtrykket til å stige kort – og dette kan sammenlignes med trening for blodårene. Slå deg så ned i badstuen og nyt varmen.