Kan det virkelig være deilig å utsette seg selv for frykt og kulde? Svaret er overraskende ja! Flere og flere hopper inn i den blå bølgen for å gi seg selv et kuldesjokk, som setter kroppen i bevegelse. Men det er faktisk mange gode grunner til å hoppe i det kalde vannet. Det er både oppkvikkende og sunt for kroppen å få denne typen skrekk!
Noen kunne aldri drømme om å bare putte så mye som stortåa i det kalde vannet. Mens andre blir helt avhengige av suset i kroppen som en tur i bølgen gir. Vinterbading er et tidsfordriv som bokstavelig talt deler vannet. Selv om mange er imot å få et kuldesjokk, er det en klar økning i antall medlemmer i Danmarks vinterbadeklubber. Vinterbading har faktisk blitt varmt, om man kan si det sånn. Medlemmene strømmer til klubbene, og spesielt i storbyene har den yngre målgruppen blitt rammet av mani.
Faktisk har vinterbading blitt så populært at vinterbadefestivaler har startet over hele Danmark. Både i Søndervig og Skagen arrangeres det hvert år en vinterbadefestival, hvor flere hundre mennesker hopper i sjøen for å få en kald skjelving. Både vinterbadeklubber og svømmeentusiaster fra nær og fjern deltar på arrangementene hvert år og for mange deltakere har det blitt en fast tradisjon å trosse kulden sammen.
I mars 2020 var over 56 000 dansker medlem av en vinterbadeklubb. Tilbake i 2009 var det i overkant av 10.000 medlemmer fordelt på 17 vinterbadeklubber. I dag er antallet vinterbadeklubber økt til 155. Klubben med flest medlemmer er Vingeklubben Jomsborg i Aarhus, som i skrivende stund har 9.500 medlemmer. I tillegg til medlemmene i vinterbadeklubbene skal også alle medlemmer uten medlemskap i klubb telles. Så totalt sett er det langt over 56.000 dansker som tar turen ut i det blå. Så hva venter du på? Hopp på bølgen!
Bruk en god badekåpe når du bader om vinteren. På den måten unngår du å fryse når du kommer opp av vannet.
HVA GJØR VINTERSVØDING MED KROPPEN?
Tidligere var det hovedsakelig personer over 40 år som drev vinterbading, men i dag er flere av de nye medlemmene under 30 år. Men hvordan har det seg at vinterbading har blitt så populært? Københavns Universitet har undersøkt effekten vinterbading har på kroppen. Kanskje det kan gjøre oss mer oppmerksomme på trenden? Og hvorfor er vinterbading sunt?
Studiene viste at vinterbading var bra for både kropp og sjel. Allerede før kroppen treffer vannet, begynner den å forberede seg på den kalde skjelvingen. Adrenalinnivået stiger, og mye hvite blodlegemer slippes ut i blodet. Når kroppen går under vannet, kjøles kroppen ekstremt raskt ned, noe som trigger kroppens forsvar. Det kalde vannet aktiverer immunforsvaret samtidig som adrenalinnivået stiger. Kuldesjokket utløser en blanding av endorfiner og adrenalin, som stresser kroppen, men samtidig etterlater blandingen en lykkefølelse. Mange vinterbadere opplever at de føler seg helt 'høye' av disse endorfinene, som slippes ut i kroppen etter en tur i bølgene.
Vinterbading aktiverer derfor kroppens systemer og ikke bare det, det aktiverer også blodårene. Når kroppen utsettes for et ekstremt kuldesjokk, trekker blodårene seg sammen og flyter til de indre organene. Når kroppen frigjøres fra vannet og får varmen, åpner blodårene seg igjen. Når blodårene åpner seg igjen, skaper det en indre varme som kan få kroppen til å stikke og prikke. Vinterbading er derfor ren trening for blodårene, som virkelig aktiveres av den plutselige kulden etterfulgt av varmen.
Vinterbadere mener selv at turen i det kalde vannet er med på å gjøre dem sterkere og sunnere. Det er faktisk gjort studier som viser at vinterbadere har færre sykedager og føler seg sunnere. Men forskerne vet ikke hva som kommer først. For er det friske mennesker som bader om vinteren, eller blir man faktisk friskere av å bade om vinteren?
KOM I GANG MED VINTERBAD
Vil du være med på vinterbadebølgen? Vi hjelper deg i gang. Her får du våre beste råd for å komme i gang med vinterbading.
1. Start sakte opp
Begynn å bade om sommeren slik at kroppen gradvis kan venne seg til det kalde vannet om vinteren. Ved å starte vinterbadesesongen tidlig, venner du kroppen til å ikke hyperventilere når vannet omgir kroppen. Forbered deg mentalt på det som er i ferd med å skje, slik at du er fast bestemt på å komme under. Begynner du å dyppe føttene, kan det fort bli en ubehagelig opplevelse. Men hvis du i stedet er fast bestemt på å komme deg under, så er det bare å skli i vannet når du er klar.
2. Følg baderådene
Sørg for at du kjenner stedet du hopper inn i, slik at du ikke støter på ubehagelige overraskelser. Vær oppmerksom på vind og vær samt strømforholdene i området. I tillegg er det viktig at du er på et sted hvor du lett kan komme deg opp av vannet igjen. Sørg for at stien er trygg og solid hvis en stige er tilgjengelig.
3. Vinterbad aldri alene!
Enten du er en erfaren vinterbader eller ikke, bør du aldri bade alene. Når blodårene trekker seg sammen i kroppen, kan du oppleve svimmelhet. Uerfarne vinterbadere kan i noen tilfeller reagere med å besvime, så det er spesielt viktig å ikke bade alene. Det er alltid godt å ha hjelp for hånden, og det er også fint å komme i vannet sammen med andre. Ta med deg morgenkaffen og nyt den i godt selskap etter en tur i bølgene.
4. Finn en klubb
Det er alltid lurt å være i følge med erfarne vinterbadere første gang du går i vannet. I de ulike vinterbadeklubbene er de fleste ute for en dukkert enten om morgenen eller om kvelden. Så møt opp i disse tidene dersom du ønsker å ha følge med andre som har prøvd vinterbading tidligere. Når dere hopper i vannet, vær så snill å holde øye med hverandre slik at alle får en god opplevelse.
Vinterbading er for alle! Det handler bare om å gjøre det til en god opplevelse. Gi deg selv en pause fra den travle hverdagen og la tiden stå stille en stund. Nyt å være til stede akkurat her og nå uten forstyrrelser. Det er ingen forventninger til deg her, du må bare være der og nyte øyeblikket.
Vi sees i bølgen blå!